Nieuws

Publicatiedatum:

WAT FIJN, DE KLEINKINDEREN ZIJN OP BEZOEK!

Altijd fijn als de kleinkinderen weer op bezoek zijn. Of het nu voor een uurtje of een paar dagen is, jullie willen er altijd een leuk moment van maken, liefst zonder ongelukken. Ze huppelen vrolijk rond in huis en soms zijn ze jullie af en toe te snel af, alleen zijn jullie met onderstaande tips voorbereid op hun avonturen.

 

Kinderen gaan graag op ontdekking…

 

Ze nemen alles vast en steken voorwerpen al eens in de mond, neus of oren. Vaak uit pure
nieuwsgierigheid proppen ze kleine dingen op de gekste plekken. Vooral voor kleine kinderen tot 5 jaar is dit een probleem omdat hun mondmotoriek nog niet volledig ontwikkeld is waardoor doorslikken altijd per ongeluk gebeurt. Het zijn de kleine ronde voorwerpen zoals haarclipjes, hangertjes, munten, knoopbatterijen, speelgoed, knopen, … die voor problemen kunnen zorgen. Laat deze voorwerpen niet rondslingeren in huis en
berg ze op buiten het bereik van de kinderen. Ook de kauw- en slikfunctie zijn nog niet optimaal bij kleine kinderen en dien je op je hoede te zijn wanneer ze onder andere druiven, cherrytomaatjes, noten, pinda’s, popcorn, knakworstjes, marshmallowspekjes, … eten. Als tip geven we graag mee om de druiven en cherrytomaatjes in vieren en de knakworstjes in stukjes te snijden. Het is heel belangrijk dat je in de lengte snijdt. Wanneer je in de breedte snijdt, heeft het namelijk geen nut. Het voedsel blijft dan zijn breedte behouden, waardoor het alsnog makkelijk vast kan komen te zitten.

Nu net omdat we weten dat de kinderen vaak op de grond spelen en al iets in hun mond steken zorg je er best voor dat er grondig gepoetst wordt, liefst met een degelijk product dat goed ontsmet. Vaak prijkt er een gevaarsymbool op de verpakking van die poetsmiddelen en dat staat er niet zomaar, sommige stoffen werken hoofdpijn, irritatie van de ogen en luchtwegen of zelfs allergieën in de hand. Om gezondheidsrisico’s te beperken, doe je er goed aan voor veilige schoonmaakproducten te kiezen. Voor de meeste schoonmaaktaken leveren alledaagse middelen zoals azijn, soda, zout, citroensap, zeep, borax en wassoda ook goed werk. Heb je toch geen andere keuze zorg er dan voor dat de veiligheidsdop steeds goed afgesloten is en het product op een veilige hoogte staat.

De poetsmiddelen zijn de meest gekende boosdoeners maar we hebben in huis nog een hele resem aan andere interessante producten, denken we maar aan medicijnen, maquillage, verzorgingsproducten, parfum, giftige planten, toiletblokjes, … We geven jullie ook graag de tips mee van het antigifcentrum mocht je het vermoeden hebben dat je ukkepuk iets in zijn of haar mond heeft gestopt dat niet ok is.

Belgisch Antigifcentrum

     WAT TE DOEN BIJ EEN VERGIFTIGING?

  • Bel het Antigifcentrum (070 245 245 - gratis). Bij levensbedreigende situaties, bel steeds het Europees noodnummer 112.
  • Wacht bij een ongeval niet op ziekteverschijnselen om het Antigifcentrum te bellen.
  • Geen melk toedienen, melk is geen tegengif.
  • Niet laten braken! Meestal is braken niet aangewezen: vraag eerst ons advies of dat van je arts.
  • Spoel overvloedig met water na spatten van een schadelijke stof in de ogen of op de huid.
  • Als er een irriterend of giftig gas is vrijgekomen, evacueer de aanwezigen en verlucht goed de ruimte.

 

Ook een trap is een avontuur voor kleine kinderen, niets zo leuk dan op die trap te klauteren en verder boven op ontdekking te gaan. Met het installeren van een traphekje boven- en onderaan de trap voorkom je al heel wat onheil. Nu eens ze begonnen zijn aan hun klimtocht schuilt er nog het gevaar dat ze uitschuiven. Dit kan je voorkomen door te zorgen dat ze steeds hun schoenen aanhebben en/of door extra antislipstroken aan te brengen op de treden. Mocht je een open trap hebben is er nog het risico dat ze tussen de treden glippen. Je kunt dit voorkomen door een open trap dicht te laten maken met stootborden of een metalen beugel tussen de treden monteren.

 

De laatste trap-tip is ook handig voor jezelf. In het donker op de trap lopen geeft een grote kans op uitglijden of het missen van een traptrede. Trapverlichting zorgt ervoor dat je in het donker ziet waar je loopt en verklein je de kans dat je ’s avonds of ’s nachts van de trap valt. Maar ook overdag kan trapverlichting een belangrijke functie hebben, aangezien een gang of hal vaak een donkere plek in huis is. 

 

Op hun doortocht in huis ontdekken kinderen niet alleen de trap maar ook heel veel stopcontacten die hun enorm intrigeren. Wat zou er gebeuren als ik mijn metalen lepeltje of die paperclip erin steek, nu ja mijn vinger is misschien ook leuk? Doordat ons lichaam uit 70% uit water bestaat is dit een uitstekende geleider voor elektriciteit, stroom door onze aderen kan verminken of zelfs de dood tot gevolg hebben. Nu zover laten we het niet komen, veel onheil kan voorkomen worden door stopcontacten te beveiligen met draaiplaatjes.

 

De bronafbeelding bekijken

 

Bijna 75 procent van de brandwonden bij kinderen tot 4 jaar wordt veroorzaakt door hete drankjes. Denk hierbij aan thee, soep en zelfs badwater kan een nare brandwond opleveren als je kleinkind ermee in aanraking komt. Ook verbranden veel kleinkinderen zich aan de ovendeur of aan de verwarming. De huid van je kleinkind is namelijk veel dunner dan jouw eigen huid, waardoor je kleinkind veel sneller zichzelf zal verbranden. Wees daarom extra voorzichtig en zorg ervoor dat ze geen hete pannen kunnen aanraken of aan losliggende snoeren kunnen trekken.

Veel om aan te denken! Maar geniet ook vooral van het gezelschap en het leuke samenzijn. Als je deze dingen in het achterhoofd houdt, dan kan je onbezorgd genieten van een leuke tijd samen met je kleinkinderen.

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s