Nieuws

Rookmelder batterij vervangen

Publicatiedatum:

Brandpreventie

Heel wat nieuwe technologieën maken het ons de laatste jaren een stuk makkelijker, zowel voor senioren als de beroepsbevolking. Denk maar aan de PC, tablet & smartphones waar we in een klik kunnen te weten komen wat er elders in de wereld aan het gebeuren is. Ook de elektrische fiets en voor sommigen misschien al een hybride of elektrische wagen brengt veel comfort met zich mee en is ecologisch gezien de beste keuze.

Voor al deze toepassingen dient echter een batterij op heel regelmatige basis te worden opgeladen waardoor de meeste onder ons al een hele collectie oplaadkabels hebben verzameld. (De juiste kabel terugvinden wanneer je hem nodig hebt is dikwijls een huzarenstuk). 
Het opladen van deze elektrische toestellen is echter niet zonder risico’s. In 2020 waren er in België 76 dodelijke slachtoffers ten gevolge van woningbrand te betreuren, een enorme stijging en opzichte van 2019 toen de teller op 53 stond. In Vlaanderen alleen al is het aantal dodelijke slachtoffers verdubbelt in vergelijking met het jaar ervoor.

Elektrische toestellen blijken de laatste jaren steeds meer de boosdoener te zijn van deze dramatische gebeurtenissen. Batterijen en/of accu’s kunnen oververhit raken wanneer deze te lang aanliggen. Hierdoor ontstaat een verhoogd risico op kortsluiting en brand. Vermits senioren veel meer tijd thuis doorbrengen in vergelijking met de actieve beroepsbevolking is het voor hen geen overbodige luxe om voldoende geïnformeerd te zijn over een aantal preventieve maatregelen.

Enkele tips om de risico’s op fatale woningbrand ten gevolge van elektrische toestellen te verkleinen:

 • Plaats voldoende rookmelders in je woning. Elke ruimte (met uitzondering van keuken en badkamer) is aangeraden. De meeste woningbranden ontstaan ‘s nachts wanneer we slapen. Vermits de werking van ons reukorgaan tijdens het slapen quasi niet werkt zijn rookmelders uiterst belangrijk om ons te waarschuwen. Plaats je rookmelders steeds tegen het plafond (rook stijgt). Plaats ze nooit in de buurt van ventilatieroosters of boven een radiator of een ander verwarmingstoestel.
 • Vermijd dat toestellen opladen wanneer je niet in de woning bent.
 • Vervang steeds beschadigde oplaadkabels.
 • Laad je telefoon of tablet enkel overdag op en haal de lader er af wanneer het toestel opgeladen is. Wanneer je apparaat te lang aan de lader hangt kan deze warm worden waardoor er mogelijk brand zou kunnen ontstaan. Laat ook geen opladers in het stopcontact zitten wanneer ze niet aan het opladen zijn.
 • Koppel geen meerdere verlangkabels en/of stekkerdozen aan elkaar.
 • Gebruik de originele lader die je samen met het apparaat aankocht.
 • Verhoogde alertheid is noodzakelijk voor wasmachine en droogkast. Zo maak je best de filter van de droogkast op heel regelmatige basis schoon. Zo verklein je het risico op brandgevaar door een combinatie van stof en hitte. Ook wordt aangeraden om wasmachine, droogkast en vaatwasser niet te laten draaien op ogenblikken dat je niet thuis bent.
 • Denk op voorhand na over een mogelijke vluchtweg. Hoe kan je je woning op de best mogelijke manier verlaten in geval van brand? Zorg ervoor dat deze vluchtweg ook steeds vrij van obstakels is.

Andere brandpreventie tips:

 • Houd brandwonden onmiddellijk een kwartier onder lauw, stromend water. Smeer geen zalfjes of boter. Eerst water, de rest komt later!
 • Installeer branddetectoren op elke verdieping, zeker in de buurt van de slaapkamers. Je vindt ze in de betere doe-het-zelfzaak. Vergeet de batterijen niet tijdig te vervangen.
 • Bewaar ontplofbare materialen en brandversnellers op een veilige plaats, bijvoorbeeld in een ijzeren kastje dat op slot kan.
 • Controleer bij het verlaten van je woning en slapengaan of je wel alle elektrische apparaten hebt uitgeschakeld. Zet ook je tv volledig uit, niet in stand-by.
 • Zorg altijd voor voldoende ventilatie. Laat ook nooit een motor van een voertuig draaien in een kleine ruimte, zoals een garage.
 • Oude zekeringkast? Vraag je elektricien om een verliesstroomschakelaar te installeren. Reparaties aan je elektrische installaties laat je best doen door een vakman, zo ben je 100% zeker.
 • Een brandende sigaret kan op korte tijd ernstige schade aanrichten. Gebruik daarom stevige asbakken die niet kunnen kantelen en controleer voor het slapengaan of er geen peuken zijn achtergebleven in de zetel. Maak je asbak pas de volgende dag leeg of zet hem even in het water. Rook nooit in bed.
 • Sluit je open haard goed af zodat spattende gensters geen schade kunnen aanrichten. Wanneer je gaat slapen of de woning verlaat, doof je best de haard. Doe dit nooit met water, want dit kan ernstige brandwonden veroorzaken. Strooi er liever heel veel zout over (een kilo). Je bent wettelijk verplicht om je schouw jaarlijks te laten controleren en reinigen.
 • Dek verwarmingselementen nooit af.
 • Iets te vieren? Let erop dat versiering en papieren tafelgerei niet in de buurt komt van open haard, kachel of kaarsen. Doof alle kaarsen als je de ruimte verlaat.
 • Laat kokende potten en pannen nooit alleen.
 • Zorg dat branders, kachels, haarden en andere toestellen die met vlammen branden op de juiste manier geïnstalleerd, afgesteld en behandeld worden.
 • Gebruik nooit ovens of gasfornuizen om een ruimte te verwarmen. 

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s