Nieuws

Publicatiedatum:

Wijs op reis

De jaarlijkse vakantietijd is weer aangebroken. Traditoneel zijn de maanden juli en augustus de periodes bij uitstek dat mensen uitjes maken. Waar je ook naartoe gaat, let erop dat je ook op verplaatsing je algemene veiligheid blijft bewaren.

Enkele tips alvorens je vertrekt:

 • Controleer goed of je alle nodige vaccins gekregen hebt

 • Neem zeker voldoende medicatie mee. In het buitenland is niet alles te verkrijgen zoals in België.

 • Sla enkele belangrijke nummers op in je GSM toestel van diensten zoals de ambassade, cardstop, bijstand voor in het buitenland, ... Zo kan je hen sneller bereiken indien nodig. Het is niet altijd evident om in het buitenland deze nummers te vinden.

 • Neem een kopie van je paspoort/ID en bewaar deze op een aparte plaats. Zo kan de aangifte bij eventuele diefstal vlotter verlopen.

 • Controleer zeker alle regels wanneer je op reis gaat met het vliegtuig. Zo mag je niet alles meenemen in je handbagage of bagage.

  Eens ter plaatse:

 • Let op voor gauwdieven. Zorg ervoor dat je op drukke plaatsen je handtas of rugzak dicht bij je houdt en eventueel op je buik draagt in plaats van op je rug.

 • Probeer je geld te spreiden. Laat eventueel een deel van het geld achter in de kluis op de kamer en verdeel het geld over de reispartners. Als er dan 1 persoon bestolen wordt, ben je niet al het geld kwijt.

 • Wanneer je een autoreis maakt, zorg ervoor dat je een reservesleutel bij hebt die je bewaart op een andere plaats. Als je handtas dan gestolen wordt dan heb je nog steeds een reservesleutel.

 • Er lopen ook vaak verkopers rond die plots een armbandje rond je pols aanmaken en een praatje maken. Nadien vragen ze ook geld voor het armbandje, hoewel je daar nooit zelf om gevraagd hebt. Wij raden aan om van in het begin te melden dat je geen interesse hebt en door te lopen.

 • Let op met de souveniers die je wil kopen. In het buitenland verkopen ze veel namaak (bijvoorbeeld bij kledij, CD’s, cosmetica en sigaretten, ...). Het kan gevaarlijk zijn en het is niet wettelijk om deze zaken aan te kopen. Je kan deze namaak herkennen aan volgende zaken:

   Lage kwaliteit
   Abnormaal lage prijs
   Geen handleiding
   Te koop bij ongewone verkooppunten

 • Ga bij aankomst zeker eens langs een toeristenpunt. Zij kunnen je belangrijke info geven over de stad en wat je zeker wel/niet mag doen, waar je op moet letten, etc.

 • Wanneer je gebruikt maakt van een taxi, vraag dan zeker op voorhand de prijs van een ritje. Indien mogelijk is het handig dat je ook ongeveer de route weet. Taxichauffeurs durven wel eens een langere toer te doen, voor een ritje dat normaal minder lang zou duren om op die manier meer geld te verdienen.

Veilige reis !

Bron: http://www.lokalepolitie.be/5427,  https://diplomatie.belgium.be/en

reis wijs

Verkeersagressie

Verkeersagressie

Vertegenwoordigers, vrachtwagenchauffeurs, vuilnisophalers… allemaal beroepen waar werknemers vaak de baan op moeten en in sommige gevallen geconfronteerd worden met het agressief gedrag van andere weggebruikers. Maar ook de gewone chauffeur of fietser die occasioneel een ritje maakt loopt het risico hier vroeg of laat mee in aanraking te komen. 

Rookmelder batterij vervangen

Brandpreventie

Heel wat nieuwe technologieën maken het ons de laatste jaren een stuk makkelijker, zowel voor senioren als de beroepsbevolking. Denk maar aan de PC, tablet & smartphones waar we in een klik kunnen te weten komen wat er elders in de wereld aan het gebeuren is.

Zakkenrollers

Zakkenrollers

Een luchthaven, een shoppingcenter, of gewoon een drukke winkelstraat... Overal waar er veel mensen samenkomen loop je het risico dat er ook zakkenrollers aanwezig zijn. Wat een leuke uitstap zou moeten zijn, kan zo uitdraaien op een dag vol stress waarin je letterlijk en figuurlijk een pak “lichter” werd gemaakt.