Nieuws

Bloedprikkel

Publicatiedatum:

De bloedprikbende

Sinds kort hebben oplichters in Nederland een nieuwe techniek ontdekt. Het is een babbeltruc om aan waardevolle spullen of geld te komen. Ze doen dit aan de hand van de bloedpriktechniek. Het is een nieuwe smoes dat ze gebruiken om in je huis binnen te geraken. Ondertussen kent iedereen al de babbeltruc van de politieagenten, de gemeentewerkers, medewerkers van dienstverlenende sectoren (watermaatschappij, elektriciteitsmaatschappij ….)  die met een innovatieve smoes binnen proberen te komen om bijvoorbeeld je meters na te kijken.


Deze oplichters gebruiken als smoes ‘een griepepidemie die erg vaak voorkomt bij oudere mensen’. Ze  doen zich voor als assistenten van de huisarts of verpleegsters. Ze komen bij jouw thuis met de opdracht om bloed te prikken om zo te kunnen nagaan dat je getroffen bent door het griepvirus. Soms gaan ze vooraf bellen om een afspraak vast te leggen, zo komen ze professioneler over. Eenmaal de oplichters binnen zijn, hebben ze meestal dezelfde handelingswijze. Er zijn op dit ogenblik twee verschillende technieken gekend die ze gebruiken:

 

  • De eerste techniek is dat ze effectief bloed gaan prikken. Dan doen de oplichters alsof ze het bloed ter plaatse testen op het virus. Ze vertellen dat je resultaten positief zijn en je bloedwaarden er niet goed uitzien. Onmiddellijk zullen ze je een oplossing aanbieden. Dit is het online aankopen van een pilletje, waardoor je vrij snel van de griep verlost zal zijn. Als je akkoord gaat om deze te bestellen, moet je met je kredietkaart één euro betalen. De bankautomaat die zij gebruiken, is volledig nagemaakt, waardoor ze al de gegevens van je kredietkaart kunnen lezen. Op die manier kunnen ze duizenden euro’s van je bankrekening halen.
  • De tweede techniek die ze gebruiken is dat de ene de persoon bezig is met het prikken van bloed. Hierdoor word je afgeleid en aan de praat gehouden waardoor de andere persoon op zoek gaat naar waardevolle spullen, geld, bankkaarten,….


Ondertussen zijn er al enkele meldingen binnengekomen bij de politie in verband met de bloedprikbende. De politie verwacht dat deze meldingen zullen stijgen en ook overwaaien naar buurlanden zoals België. Tot op de dag van vandaag is dit fenomeen in België nog niet voorgekomen. Deze oplichters maken, volgens de politie, deel uit van een georganiseerd netwerk. De bloedprikbende bestaat uit meerdere personen, ze komen nooit in dezelfde duo’s naar buiten. Soms twee mannen, soms twee vrouwen en soms een man en een vrouw. Ze hebben een leeftijd tussen 20 en de 30 jaar oud. Wie de daders zijn, is tot op de dag van vandaag nog niet geweten.


Tips:

 

  • Laat enkel bloed prikken door jouw gekende arts na een afspraak te hebben gemaakt.
  • Doe onmiddellijk aangifte bij de politie wanneer u slachtoffer wordt van deze truc.
  • Laat onverwacht bezoek niet zomaar binnen. Dokters en verpleegsters komen nooit onaangekondigd langs. Vraag daarom naar een officiële badge of dienstkaart in combinatie met een identiteitskaart wanneer je het niet vertrouwt. Wanneer ze deze niet kunnen voorleggen raden we aan om de medewerker geen toegang te verschaffen tot jouw woning.  
  • Betaal niet zomaar aan vreemden.  Dokters en verpleegsters zullen nooit bedragen van 1 euro vragen en ontvangen liever cash geld.
Verkeersagressie

Verkeersagressie

Vertegenwoordigers, vrachtwagenchauffeurs, vuilnisophalers… allemaal beroepen waar werknemers vaak de baan op moeten en in sommige gevallen geconfronteerd worden met het agressief gedrag van andere weggebruikers. Maar ook de gewone chauffeur of fietser die occasioneel een ritje maakt loopt het risico hier vroeg of laat mee in aanraking te komen. 

Rookmelder batterij vervangen

Brandpreventie

Heel wat nieuwe technologieën maken het ons de laatste jaren een stuk makkelijker, zowel voor senioren als de beroepsbevolking. Denk maar aan de PC, tablet & smartphones waar we in een klik kunnen te weten komen wat er elders in de wereld aan het gebeuren is.

Zakkenrollers

Zakkenrollers

Een luchthaven, een shoppingcenter, of gewoon een drukke winkelstraat... Overal waar er veel mensen samenkomen loop je het risico dat er ook zakkenrollers aanwezig zijn. Wat een leuke uitstap zou moeten zijn, kan zo uitdraaien op een dag vol stress waarin je letterlijk en figuurlijk een pak “lichter” werd gemaakt.