Nieuws

Publicatiedatum:

Carjacking

Een dag naar Antwerpen, een bezoek aan Brussel, met de wagen ben je erg snel. Alleen kan het ook risico’s inhouden. Dan hebben we het niet enkel over druk verkeer maar bijvoorbeeld ook over autodiefstal. Autodiefstal blijft een veelvoorkomende vorm van criminaliteit. Zeker in grootsteden als Antwerpen of Brussel zijn autodiefstallen een risico. Er zijn verschillende vormen van autodiefstal; zo kan men inbreken in je wagen om hem te stelen of men kan ook de wagen van je ontnemen wanneer je aan je wagen staat. In dit geval spreken we over carjacking.

Carjacking is een specifieke vorm van autodiefstal waarbij geweld, bedreigingen of een list worden gebruikt om een bestuurder te overhalen zijn wagen af te geven. Bij carjacking slaan dieven toe wanneer je in je wagen stapt, uitstapt of zelfs wanneer je traag aan het rijden bent. Ook kan het zijn dat ze je met een list, bijvoorbeeld een kleine aanrijding of blokkeren van het zicht, uit de wagen proberen lokken om vervolgens toe te slaan.

Ondanks dat carjacking een minder voorkomende vorm van autodiefstal is, is de impact ervan des te groter voor het slachtoffer. Er bestaan echter enkele tips en maatregelen die je kan nemen die de kans om slachtoffer te worden doen afnemen. Deze maatregelen vergen weinig moeite en hebben een groot effect, bovenal zorgen ze ervoor dat je met een veilig gevoel de weg op kan.

Preventietips om een carjacking te voorkomen:

 • Rijd altijd met gesloten deuren.
 • Wees waakzaam wanneer je moet vertragen of stoppen en laat voldoende afstand om te vermijden dat je wordt ingesloten door het verkeer.
 • Ga nooit in op provocaties van andere bestuurders en blijf in je wagen.
 • Blijf ook zitten bij een lichte aanrijding en praat met de andere bestuurder via een kier door je autoraam. Indien de situatie verdacht aanvoelt, verwittig de politie.
 • Ga met je autosleutel in de hand naar je wagen en vermijd om bij je wagen naar je autosleutels te moeten zoeken. Hou ook je autosleutels apart van je woningsleutels en bewaar geen sleutels of garagebedieningen in de wagen.
 • Parkeer de wagen in een garage indien mogelijk. Indien het niet mogelijk is, kies je best een goed verlichte omgeving.
 • Laat geen waardevolle items (GSM’s, koffers, …) achter in de wagen.
 • Indien je het gevoel hebt dat je gevolgd wordt, rijd dan naar het dichtstbijzijnde politiekantoor.

Wat doen als je toch slachtoffer wordt:

 • Bied geen weerstand en werk mee.
 • Blokkeer de vluchtroute van de gestolen wagen niet en ga op een veilige afstand staan.
 • Verwittig na de feiten (of een poging) de politiediensten of ga naar het politiecommissariaat.
 • Indien je enkele kenmerken van de daders kunt onthouden, geef dit mee aan de politiediensten. Provoceer de daders niet door hen aan te staren.

Bronnen:

Verkeersagressie

Verkeersagressie

Vertegenwoordigers, vrachtwagenchauffeurs, vuilnisophalers… allemaal beroepen waar werknemers vaak de baan op moeten en in sommige gevallen geconfronteerd worden met het agressief gedrag van andere weggebruikers. Maar ook de gewone chauffeur of fietser die occasioneel een ritje maakt loopt het risico hier vroeg of laat mee in aanraking te komen. 

Rookmelder batterij vervangen

Brandpreventie

Heel wat nieuwe technologieën maken het ons de laatste jaren een stuk makkelijker, zowel voor senioren als de beroepsbevolking. Denk maar aan de PC, tablet & smartphones waar we in een klik kunnen te weten komen wat er elders in de wereld aan het gebeuren is.

Zakkenrollers

Zakkenrollers

Een luchthaven, een shoppingcenter, of gewoon een drukke winkelstraat... Overal waar er veel mensen samenkomen loop je het risico dat er ook zakkenrollers aanwezig zijn. Wat een leuke uitstap zou moeten zijn, kan zo uitdraaien op een dag vol stress waarin je letterlijk en figuurlijk een pak “lichter” werd gemaakt.